Ordlista

A-kassa

A-kassa betyder arbetslöshetskassa. Det är som en försäkring som du kan vara med i när du arbetar. Du kan få pengar från a-kassan varje månad om du skulle förlora ditt jobb och bli arbetslös. Du måste bli medlem i a-kassan och betala en medlemsavgift varje månad när du är anställd för att kunna få pengar om du sedan blir arbetslös.

Abonnemang

Ett abonnemang är en tjänst som du köper av ett företag för att använda till exempel el, mobiltelefon eller internet. Du skriver på ett avtal med företaget och sedan betalar du pengar varje månad, istället för att betala varje gång du använder till exempel telefonen.

Allrengöringsmedel

Ett allrengöringsmedel är ett medel som passar till att göra rent många olika saker när du städar. Du kan ofta använda såpa till samma saker som allrengöringsmedel. Såpa är billigare.

Anvisningspris

Anvisningspris är ett pris som du betalar för din el om du inte själv väljer elbolag (företag). Det priset är mycket högre än det som du betalar om du själv väljer vilket företag du vill köpa el av. Välj därför själv ett företag som du köper el av.

Avbetalning

Avbetalning är när du köper något dyrt och betalar det i små delar varje månad istället för att betala allt på en gång. Det är dyrare att köpa något på avbetalning än att betala direkt, eftersom du betalar ränta på samma sätt som om du skulle låna pengar hos en bank för att köpa något.

Basvaror

Basvaror är sådant som du har hemma för att kunna laga mat från grunden och för att alltid ha ett mellanmål redo. Det kan till exempel vara pasta, havregryn, rapsolja, krossade tomater och ägg.

Belopp

Ett belopp är en summa pengar eller ett värde. Det här är några exempel: Priset på en vara är ett belopp. Summan på ditt konto på banken är ett belopp. Summan med pengar som du ska betala på en räkning är ett belopp.

Bestrida en faktura

Bestrida en faktura betyder att protestera mot fakturan för att du tycker att den är fel. Börja med att mejla till företaget och berätta vad som är fel. Om de inte vill rätta det som du tycker är fel kan du bestrida fakturan.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en anteckning om att någon inte har betalat en skuld i tid. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år. Det kan vara svårt att till exempel hyra en lägenhet, köpa ett abonnemang eller låna pengar för den som har en betalningsanmärkning.

Bodelning

Bodelning är när två personer som är sambor eller gifta ska dela upp sina saker för att de separerar eller skiljer sig. Reglerna är olika beroende på om personerna är gifta eller sambo. Personer som är sambo ska dela på det som de har köpt för att använda tillsammans. Personer som är gifta ska dela på allt som de äger – om de inte har skrivit ett äktenskapsförord som säger att bara en av dem äger vissa saker.

Borgen

Att gå i borgen betyder att en person säger att hon eller han ska betala en annan persons skuld om personen med skulden inte kan betala.

Borgensman eller borgensperson 

En borgensman eller borgensperson är en person som säger att hon eller han ska betala en annan persons skuld om personen med skulden inte kan betala.

Borgenslån

Borgenslån är ett lån där en person går i borgen och säger att hon eller han ska betala skulden om personen som tar lånet inte kan betala. Personen som går i borgen kallas borgensman eller borgensperson.

Budget

En budget är en plan för hur mycket pengar du får in och vad du ska använda de pengarna till.

Buffert

Buffert är pengar som du kan använda om det händer något oväntat som kostar mycket pengar. Därför behöver du spara ihop till en buffert. Pengarna ska du ha på ett konto där de inte är låsta, så att du kan ta ut dem när du behöver dem.

Dröjsmålsränta

Dröjsmålsränta är en extra ränta som du får betala om du betalar för sent, till exempel när du betalar en faktura eller betalar tillbaka ett lån.

Effektiv ränta

Du betalar ränta när du lånar pengar. Det kan också finnas flera olika avgifter som du ska betala för lånet. Räkna ihop räntan och alla avgifter så får du den effektiva räntan. Det är hur mycket du sammanlagt betalar på ett år för ett lån. Effektiv ränta räknas ofta i procent.

Elförbrukning

El som används kallas elförbrukning. Förbruka är ett annat ord för använda. Elförbrukning räknas i kilowattimmar, som förkortas kWh.

Elhandelskostnad

Elhandelskostnad är den kostnad som du betalar för den ström du använder. Dina elkostnader består av två delar. Elhandelskostnad är en av dem. Den andra är nätkostnad.

Enskild egendom

Enskild egendom är något som en enda person äger och som inte ska delas med någon. Två personer som är gifta ska dela upp sina gemensamma saker om de skiljer sig. Men de kan skriva ett äktenskapsförord där det står vad som är enskild egendom. Det som är enskild egendom ska personen som äger behålla om personerna skiljer sig.

Faktura

En faktura är ett dokument där det står vad du ska betala, till exempel för hyran eller mobilen. En faktura ska bestå av vissa delar för att vara giltig, till exempel vad du har köpt och vilket datum fakturan skrevs.

Fordringsägare

En fordringsägare är en person som någon är skyldig pengar.

Förfallodatum eller förfallodag

Förfallodatum eller förfallodag är det datum när ett avtal tar slut eller när en räkning eller ett lån måste betalas. En försäkring har en förfallodag varje år, även om du betalar den varje månad. Det kallas också huvudförfallodag eller årsförfallodag.

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är en avgift som du betalar om du investerar dina pengar i fonder. En fond har en person som förvaltar fondens pengar. Förvalta betyder att investera pengarna för att de ska öka i värde.

Hushåll

Om du har en familj som du bor tillsammans med så är ni tillsammans ett hushåll. Man kan också vara ett hushåll tillsammans med personer som inte är släkt eller familj, om man bor tillsammans.

Inkasso

Inkasso handlar om att få tillbaka pengar från någon som inte har betalat en faktura eller en skuld i tid. Ett inkassobolag är ett företag som jobbar med att få människor att betala sina skulder. Ett företag som inte har fått betalt kan anlita ett inkassobolag. Inkassobolaget skickar krav och påminnelser till personen som inte har betalat. Personen får betala extra för påminnelserna och kraven, så det blir dyrare för personen att betala sin skuld.

Konsument

En konsument är en person som köper något från ett företag för att använda det privat.

Konsumentvägledning

Konsumentvägledning betyder att det finns personer som arbetar inom kommunen som du kan kontakta för att få hjälp som konsument. Du kan också få konsumentvägledning på några webbplatser, till exempel på ”Hallå konsument”. Du kan till exempel få hjälp om du har köpt något som det är fel på. Du kan få hjälp att tolka ett avtal. Du kan också få hjälp om du inte kommer överens med ett företag som du har köpt något av.

Konsumera

Konsumera är det du gör när du köper något som tar slut eller som inte är värt så mycket när du har använt det.

Kontantinsats

Den som vill låna pengar för att köpa en bostad måste spara ihop till en del av pengarna själv. Den delen som man betalar själv kallas kontantinsats. Kontantinsatsen måste vara minst 15 procent av pengarna som bostaden kostar.

Kredit

Att köpa något på kredit betyder att du inte betalar på en gång utan senare. Det fungerar på samma sätt som att ta ett lån: du måste betala ränta på pengarna som du inte betalar på en gång. Därför blir det alltid dyrare att handla på kredit än att betala på en gång.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort som du betalar med, men pengarna dras inte från ditt konto på en gång, utan du betalar senare. Att köpa nu och betala senare kallas för att handla på kredit. Du betalar sedan en faktura varje månad på allt som du har betalat med kreditkortet under månaden. Hos många banker behöver du inte betala något extra om du betalar fakturan varje månad. Men om du betalar senare betalar du ränta till banken för pengarna du har handlat för.

Kronofogden

Kronofogden är en myndighet som ser till att skulder blir betalda. Ett företag kan ta hjälp av Kronofogden om någon inte betalar, till exempel en faktura. Den som har skulden får då ett brev med ett krav på att betala. Om den som ska betala inte gör det kan personen få en betalningsanmärkning. Då kan det bli svårt att till exempel hyra en lägenhet, köpa ett abonnemang eller låna pengar.

Nätkostnad (för el)

Nätkostnad är den kostnad som du betalar för att vara ansluten (kopplad) till elnätet. Dina elkostnader består av två delar. Nätkostnad är en av dem. Den andra är elhandelskostnad.

Omfördela

Att omfördela sina utgifter är att titta på vilka utgifter man har och bestämma att fördela dem på något annat sätt. Man kanske behöver mer pengar till något som är viktigt, och då behöver man använda mindre pengar till något annat som inte är lika viktigt.

Operatör

En operatör är ett företag som gör att du kan använda till exempel mobiltelefon eller internet. Du köper ett abonnemang hos operatören, till exempel ett abonnemang för bredband.

Panta

Panta betyder att lämna tillbaka tomma förpackningar och få tillbaka pengar för dem. Det kan till exempel vara burkar eller flaskor som det har varit läsk i. När du köper läsk i en burk eller flaska betalar du en extra kostnad som kallas pant. Du kan sedan lämna tillbaka burken eller flaskan i en automat i en matbutik. Då får du tillbaka pengarna som du betalade i pant.

Pdf

En pdf, eller pdf-fil, är ett dokument som du kan läsa eller titta på till exempel i en dator. Ibland kan du själv fylla i saker i en pdf. Du kan då använda din dator, surfplatta eller mobil för att fylla i pdf-dokumenten.

Privatperson

En privatperson är en person som gör något som sig själv i sin vardag. Ordet privatperson används för att visa att det inte handlar om ett företag, och inte en person som gör något för att personen är anställd på en arbetsplats. Du kan till exempel gå och handla mat i en mataffär som privatperson, även om du också jobbar på ett företag. Personen som jobbar i kassan på mataffären är däremot inte en privatperson just då, för då är hon eller han en del av företaget som äger butiken där personen jobbar.

Reklamera

Att reklamera betyder att klaga till ett företag om du har köpt något som det är fel på. Du har rätt att klaga om du upptäcker felet inom tre år. Då ska företaget rätta till felet, till exempel genom att laga varan eller ge dig en ny vara.

Reklamationsrätt

Reklamationsrätt betyder att du har rätt att klaga till ett företag om du har köpt något av dem som det är fel på. Du har rätt att klaga om du upptäcker felet inom tre år. Då ska företaget rätta till felet, till exempel genom att laga varan eller ge dig en ny vara. Det här står i en lag som heter konsumentköplagen.

Ränta

Ränta är pengar som du kan få av banken för att du har dina pengar på ett konto hos dem. Ränta kan också vara pengar som du betalar till en bank eller någon annan för att du har lånat pengar av dem.

Samboavtal

Ett samboavtal är ett dokument som två personer kan skriva tillsammans om de bor ihop, alltså om de är sambor. Två personer som är sambo och som vill separera ska dela på saker som de har köpt för att använda tillsammans. Men en del saker räknas inte som gemensamma. Det kan därför bli orättvist om en person har köpt saker som räknas som gemensamma och den andra har köpt saker som hon eller han får behålla själv. Man kan skriva ett samboavtal för att se till att det blir rättvist om man skulle separera.

Skuld

En skuld är pengar som någon är skyldig att betala. Du kan till exempel ha en skuld för att du har lånat pengar eller för att du har fått en faktura som du inte har betalat.

Skuldsanering

Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. När du är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i skuldsaneringen. Du ska vara skuldfri efter skuldsaneringen.

Streaming

Streaming betyder att du tittar eller lyssnar på något direkt på internet utan att ladda ner det till din mobil, dator eller surfplatta. Du kan till exempel titta på filmer och serier och lyssna på musik med streaming.

Testamente

Ett testamente är ett dokument där en person skriver vem som får ärva det som personen äger när personen dör.

Äktenskapsförord

Två personer som är gifta med varandra kan skriva ett äktenskapsförord. Det är ett avtal där det står vad som är enskild egendom. Enskild egendom är något som den ena personen äger och som hon eller han ska behålla om personerna skiljer sig. Två personer som är gifta ska annars dela upp sina gemensamma saker om de skiljer sig, om de inte har skrivit ett äktenskapsförord.