Instruktioner för att fylla i dokument på dator, läsplatta och mobiltelefon

I GrönKvistprogrammet ingår ett antal pdf-dokument och excelark att fylla i. Du kan använda dig av en dator, mobiltelefon eller läsplatta för att fylla i dessa och det går till på olika sätt beroende på vilken enhet du använder. Här visas några exempel.

Utöver dessa instruktioner så finns även instruktioner på hur du kan få en GrönKvist-ikon på din hemskärm på läsplattan och mobiltelefonen.

Observera att nedanstående instruktioner är exempel som kan skilja sig en del från enhet till enhet och beroende på den webbläsare som du använder.

Observera också att samtliga bilder går att klicka på och få upp i förstoring.


Dator

Pdf-dokument

Börja med att skapa en mapp ”Grönkvist” på din dator. Gå sedan till det pdf-dokument som du vill ladda ned och att ladda ned filen på din dator.

Det finns två sätt att få fram pdf-dokumentet på:

 1. Det ena är att klicka på länken ”Presentation – ifyllningsbar pdf” – då visas pdf:en i din webbläsare i en ny flik och därifrån kan du ladda ned filen på din dator.
 2. Det andra är att klicka på knappen ”Ladda ner pdf”. Då läggs filen i ”Hämtade filer” och du får hämta filen där och placera den i din mapp ”Grönkvist”.
Instruktion ifyllningsbar pdf för dator.
Detta är en bild av hur det ser ut på skärmen – så länkarna i bilden ovan är ej klickbara.

När filen är på plats i din dator, så kan du sedan fylla i den och spara den när du är klar. Spara dokumenten i en logiska filnamn – exempelvis ”Träff 1 Våra GrönKvistträffar”, ”Träff 1 Presentation GrönKvist”, ”Träff 1 Kostnader”, osv.

Pdf-dokument och Acrobat Reader

Om det inte fungerar att fylla i pdf-dokumenten samt spara uppgifterna via den webbläsare som du vanligtvis använder, så går det att använda programvaran Adobe Reader (fungerar väl både för PC och Mac). Under sidan Om webbplatsen finns en länk till webbplatsen där du kan ladda ner programmet.

När du sedan vill öppna filen i Adobe Reader så gör du det genom att högerklicka på filen i Utforskaren (PC) respektive Finder (Mac) och där välja ”Öppna med”.

Excelark

För excelarket Hushållets utgifter och inkomster så laddas det ner direkt i hämtade filer. Så du får hämta filen där och placera den i din mapp ”Grönkvist” innan du börjar fylla i det. Bakom summeringsfälten ligger formler som gör summeringen automatiskt.

På Mac finns ett förinstallerat program Numbers som öppnas om du dubbelklickar på filen i Finder – dvs. om du inte har programvaran Excel i din dator.


Fylla i pdf-dokument på mobil eller läsplatta

PDF-ikon

Vi rekommenderar att ladda ned en kostnadsfria Adobe Acrobat Reader för att ha till hands när du fyller i pdf-dokumenten digitalt. Du hittar dem här:

iPhone/iPad:
Adobe Acrobat Reader för PD‪F – App Store

Androids mobiler/läsplatta:
Google Play – Adobe Acrobat Reader

Här följer en kort instruktion hur det går till att använda pfd-appen för att fylla i dokumenten. Det är inte säkert att det går till exakt så här på just din enhet, då olika enheter fungerar på olika sätt, men förhoppningsvis kan du med hjälp av nedanstående instruktion klura ut hur det går till:

 1. Klicka på den pdf (bild eller länk) i GrönKvist som du vill ladda ned.
 2. På iPhone: Klicka på den lilla kvadraten med en uppåtpil. Swipa tills du ser appens ikon ”Acrobat” Klicka på ikonen. (På senare versioner av iPhone kan du också scrolla ner och välja Importera till Acrobat). Första gången kommer du först till en välkomstsida med inloggningsfält. Du behöver inte logga in utan du kan stänga välkomstsidan genom att klicka på krysset längst upp till höger. Sedan öppnas pdf-dokumentet.
  På Android-mobil: Välj plats för nedladdningen. Gå sedan till mappen Filer och hämta upp dokumentet igen. Välj att öppna det med Acrobat.
 3. Skriv i pdf:en (du kan behöva dutta till med fingret i fältet).
  iPhone: När du är klar klickar du på Klart.
  Android-mobil: När du är klar kan du gå tillbaka till hemskärmen.
 4. Du behöver troligtvis (kan skilja mellan olika enheter) inte spara för att dina svar ska finnas kvar. Testa hur din enhet fungerar genom att gå till hemskärmen/startskärmen och leta upp dokumentet igen.
  På iPhone: När du använder Acrobat så skapas en mapp Acrobat som en undermapp Acrobat till mappen Filer. Om du vill spara en kopia och placera på en plats som du själv väljer så kan du göra det genom att klicka på de tre prickarna (längst upp till höger på iPhone). Scrolla så att du ser alternativet ”Spara en kopia”. Här kan du välja att spara ”På den här iPhonen” alternativt på någon annan plats som du är van vid. Klicka på Spara. För att leta upp dokumentet igen så går du till mappen Filer och väljer den plats du valde att spara dokumentet (ex. På min iPhone, iCloud Drive). Öppna det igen och fortsätt fylla i dokumentet och se att det fungerar.
  Android-mobil: Ditt ifyllda dokument hittar du i mappen Mina filer – alternativen Dokument/Download är exempel undermappar i Mina filer. Vill du fortsätta att fylla i dokumentet öppnar du det på nytt härifrån.
 5. När du nu är klar behöver du inte spara för att uppgifterna ska ligga kvar på samma ställe som du utgick ifrån, uppgifterna finns kvar ändå. Testa så att denna instruktion stämmer för din enhet.
 6. Om det i din enhet istället sparas en kopia av det ursprungliga dokumentet när du fortsätter att fylla i dokumentet så behöver du i så fall rensa bort tidigare versioner vartefter.

Kommentar – går ej att skriva i pdf:en

Om det är problem för dig att skriva i filen i Acrobat (gäller framför allt pdf:en ”Jag är en som ofta…” i Träff 3 och ”Sant eller falskt” i Träff 7 där kryssrutorna kan krångla. Klicka i så fall på ”delaknappen” – den lilla öppna rektangeln med en uppåtpil. Klicka på ”Dela en kopia” och klicka på ikonen för Anteckningar och Spara filen där. Stäng ned och öppna filen via Anteckningar. Då går det att klicka i kryssrutorna. Klicka på Klar när du är färdig. Om det lilla pennverktyget poppar upp så stäng det. Det ska gå att klicka i rutorna. Nu sparas denna fil i Anteckningar istället.


Om du väljer att inte ladda ned appen Adobe Acrobat Reader till din mobil/läsplatta

Dessa instruktioner bygger på att du använder Anteckningar i din mobil/läsplatta. I dessa fall behöver du inte ladda ned pdf-appen. Nackdelen är att i de fall som automatiska summeringar sker i pdf-dokumentet så fungerar inte den funktionen när du fyller i pdf-dokumentet i Anteckningar.

Observera att nedanstående instruktioner är exempel som kan skilja sig en del från enhet till enhet.

Här följer en instruktionssida per enhet – klicka på knapparna nedan: